Kacang phool by nonaharyati
Bahan-bahan;
2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2-3 batang lada hijau*
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan
sedikit tomato puree
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2-3 batang lada hijau*
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan
sedikit tomato puree
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
Bahan Tabur ;
bawang besar - didadu kecil
buah tomato - didadu kecil
lada hijau - dipotong serong
bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
hiris bahan yg bertanda *
Cara-cara;
Panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. Biarkan skejap. Masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air), dikacau. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa. Masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga keluar minyaknye. Angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu dan perahkan sepotong limau. jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.
**makanan popular di Singapura sedap di makan bersama roti
*p/s;sumber myresepi.com dr zara_klate
0 comments:
Post a Comment