Tuesday, April 10, 2007

CINNAMON ROLL


Cinnamon roll by nonaharyati

Bahan - bahan;

untuk membuat doh;

1 1/2 cawan tepung roti
1 1/4 sudu teh active dry yeast
120ml fresh milk (warm)
1/4 sudu kecil garam

1 1/2 sudu besar gula
1/2 biji telur, suhu bilik
1 sudu besar vegetable softerner

1 1/2 sudu vegetable oil

utk inti;

Serbuk kulit kayu manis
Sedikit krismis
Sedikit kacang walnut/gajus
Sedikit dry pasli
Sedikit gula

utk aising/frosting;

1/2 cwan gula halus
1/4 cawan cream cheese, softened
3/4 sudu kecil butter, softened
1/8 sudu kecil vanilla extract
2-1/4 sudu kecil susu


Cara - cara;

Untuk mmbuat doh; Kalu ada breadmaker, masukkan semua bahan untuk membuat doh ke dalam breadmaker, tekan butang dough tunggu sehingga doh itu siap.
Selain daripada itu, all boleh masukkan semua bahan - bahan doh itu ke dalam mangkuk besar kemudian uli sehingg 30 minit, dan rehatkan doh sehingga 45 minit atau setelah doh tersebut naik 2 kali ganda. Kemudian ambil doh tersebut bahagikan kepada 3, buat bentuk bulat bulat.

Ambil satu doh kemudian canaikan nipis bentuk segiempatt panjang. Selepas itu, u all boleh lah letak inti di atas doh tersebut.






Gulungkan doh tersebut, dan potong sebesar 2 inci.








Masukan doh yang telah siap di potong kedalam dulang yang telah di sapukan denagn sedikit butter. Biarkan doh tersebut selama 1 jam. Kemudian boleh di bakar denagn suhu 175 'C selama 45 minit. Untuk aising : Kacau gula dan butter sehingga kembang kemudian masukkan cheese, kacau lagi. Akhir sekali masukkan susu dan vanilla. Kacau sehingga menjadi krim. Kemudian bolh lah letak di atasnya.



Siap untuk di santap.




p/s : untuk inti , u all boleh letak serbuk cinnamon dan gula sahaja jika tidak ada bahan bahan seperti di atas.

0 comments: