Punya teringin nak makan cuccur badak, selama ni makan mak yang masak. Pagi ni telefon mak kat kampung tanya recepi.. Letak je telefon terus gi kedai cari barang n balik umah terus buat. Tak sangka jadi lak. Senang pulak tu. boleh buat selalulah lepas ni..
Cucur Badak by nonaharyati;
Bahan-bahan ( 28-30 biji sedang kecil ) ;
utk kulit ;
2 biji keledek saiz besar
1 cawan tepung gandum
Garam
1 cawan tepung gandum
Garam
utk inti;
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Cara-cara;
untuk inti: blender cili kering,serai,udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit , minyak , garam , gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
untuk kulit; rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air, tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, sennag nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap. Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung.
tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.
letakkan inti dan tutup kembali.
0 comments:
Post a Comment