Sesiapa yang pernah makan indian beans.. .. rupanya panjang kurus kulit keras.. tapi dalam dia sedap u.. korang belilah 2 , 3 batang try masak tengok.. orang melayu panggil kacang mungai.. tak tau i nak eja tapi lebih kuranglah tu sebutannya.. i masak ni dengan ayam.. best..!!
KARI AYAM INDIAN BEANS
Bahan-bahan;
Bahan A;
ayam
indian beans
(di potong kulitnya skit mcm potong kulit petola ,
pastu potong dalm 3-4 inci panjang)
santan
Bahan B ( bancuhkan sekali);
rempah ayam/daging
bawang besar di blend
Air
Bahan C;
bawang merah di mayang
bawang putih di mayang
Bahan tumis;
buah pelaga
kulit kayu manis
bunga cenkih
daun kari
bay leave
asam keping
garam/ajinamoto
Cara-cara;
Letakkan minyak di dalam periuk , goreng bahan tumis sehingga wangi, masukkan bahan C, goreng sehingga kekuningan dan masukkan bahan B, gaul sehingga sebati. Setelah nak minyak (rempah garing) masukkan ayam dan sedikit air masak beberapa ketika dan masukkan santan bersama indian beans tadi. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa. Masak sehingga ayam lembut. Siap untuk di santap.
0 comments:
Post a Comment