Tuesday, September 18, 2007

KARI AYAM INDIAN BEANS


Sesiapa yang pernah makan indian beans.. .. rupanya panjang kurus kulit keras.. tapi dalam dia sedap u.. korang belilah 2 , 3 batang try masak tengok.. orang melayu panggil kacang mungai.. tak tau i nak eja tapi lebih kuranglah tu sebutannya.. i masak ni dengan ayam.. best..!!

KARI AYAM INDIAN BEANS

Bahan-bahan;

Bahan A;

ayam
indian beans
(di potong kulitnya skit mcm potong kulit petola ,
pastu potong dalm 3-4 inci panjang)
santan

Bahan B ( bancuhkan sekali);

rempah ayam/daging
bawang besar di blend
Air

Bahan C;

bawang merah di mayang
bawang putih di mayang

Bahan tumis;

buah pelaga
kulit kayu manis
bunga cenkih
daun kari
bay leave

asam keping
garam/ajinamoto

Cara-cara;

Letakkan minyak di dalam periuk , goreng bahan tumis sehingga wangi, masukkan bahan C, goreng sehingga kekuningan dan masukkan bahan B, gaul sehingga sebati. Setelah nak minyak (rempah garing) masukkan ayam dan sedikit air masak beberapa ketika dan masukkan santan bersama indian beans tadi. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa. Masak sehingga ayam lembut. Siap untuk di santap.

0 comments: