seriously memang remeh tapi akan rasa seperti ayam KFC, sampai ke dalam daging hingga ke tulang. banyak kali yatt try ayam goreng macam ini kekedang tu rentung la...
but this resepi really AAA
yang ini kalu u all try , kalu tak rasa sedap sampai ke tulang bagi tau yatt balik.
KFC -HOMEMADE
Bahan-bahan (A);
4-5 ketul ayam
*3 biji buah pelaga
*2 sudu besar jintan manis
*2 sudu besar jintan putih
*1 sudu besar biji ketumbar
* 1 sudu kecil rosemarry
*di goreng skit tanpa minyak kemudian blend sehingga halus
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar rempah kari daging (if u all nak curry flavourlah)
1 sudu besar serbuk cili ( kalu nak hot n spice tambah lagi)
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam
1 sudu besar black pepper
Bahan -bahan B;
1 biji telur besar di pukul sehingga kembang
7-9 keping biskut 4 segi di blend kasar
3 sudu besar tepung jagung
Cara-caranya;
Cucuk-cucuk sikit daging ayam dengan lidi sate kemudian campurkan semua bahan A dan lumpurkan ke atas ayam, gaul sehingga 4-5 minit. Masukkan ayam ke dalam oven suhu 120'c selama 40-45 minit.
Panaskan minyak, gelikkan ayam dalam tepung jagung kemudian celup dalam telur dan akhir sekali gaulkan ayam di dalam serbuk biskut dan goreng sehingga warna keemasan. Kulit ayam takkan rentung atau hitam sebab isi ayam dah masak terlebih dahulu. Goreng ayam mengambil masa dalam 5-8 minit sahaja.
7 comments:
kak yatt, tempek resipi... nampak cam lazatt giler tu... KepC pun kalah.. KepC kuwait ni tak sedap langsung... naper rase dia tak standard entahh...
yatt..baru tadi goreng ayam...dok cari gak resepi..nnti tempek ek..boleh cuba
wah...ni klu anak bujang I tengok ni, mau kena buat I. meh le tepek resipi.
yatt, mana coleslaw dan shipped potato nyer..he,he,he..gurau jer..jangan marah, nanti tepek respi yer..
jiya nak kulit jekk.. isi tak bg pon takpeee.. kulit tu sedappp ranggup pastu kolestrol tinggi.. kakakakaka
ala ain, noorma, jiya- korang duk mlysia senng ketuk je pintu KFC tu..heheh alih2 dah siap
aymy,nor- try this resepi believed it sedap
Hi nice reading yyour blog
Post a Comment