Sunday, March 18, 2007

CHEESECAKE PLAIN 1




Cheesecake plain 1 by nonaharyati

Bahan-bahan;

250g cream cheese (i guna riccota cream cheese)
200g sour cream/plain yogurt
30g butter
*40g gula halus
*20g susu pekat manis
*20g madu
2 biji telur kuning
1 biji telur
100ml fresh cream
50ml fresh milk
25g corn starch
1/2 biji lemon jus
1/2 biji kulit lemon
10 titik vanila oil

10 keping biscuits digestive
2 1/2 sudu butter

Strawberry syrup (topping di atas cheesecake)

Cara-cara ;

Panaskan oven pada suhu 180C. Cream cheese, butter dan telur mesti berada pada suhu bilik. Hancurkan biscut dan campurkan dengan butter, kacau sehingga sebati. Letak cookies padat-padat ke dalam loyang. Letak cream cheese dan butter ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk cream. Masukkan bahan yang bertanda (*). Pukul lagi 1-2 minit. Masukkan sour cream. Mix sampai sebati. Masukkan pula (ikut turutan), telur kuning-> telur semua -> corn starch -> fresh cream -> fresh milk -> lemon -> vanila. Kacau biar sebati. Tapiskan adunan masuk ke dalam loyang yang mengandungi cookies. Buang kulit lemon yang terlekat pada penapis. Bakar kek pada suhu 180C selama 10 minit. Biarkan sejuk di dalam loyang. Tak perlu test dgn lidi sebab cheesecake memang lembik.. akan keras sendiri bila dah sejuk. Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. Kemudian simpan dalam peti ais. Biarkan sehari sebelum dimakan untuk menikmati keenakkan cheesecake ini. Strawberry syrup sebagai topping di atas cheesecake *Bahan diubah suai sedikit.

*p/s;sumber myresepi.com dr Yani

0 comments: