Bahan-bahan;
Untuk lapisan bahagian bawah;
16 keping biskut marie
20g gula halus
100ml air suam
4 sudu kecil Instant coffee
20g gula halus
100ml air suam
4 sudu kecil Instant coffee
3 biji(L size) telur kuning
25g halus
150g mascarpone cheese
25g halus
150g mascarpone cheese
3 biji(L size) telur putih- sejukkan dalam peti ais
25g gula halus
serbuk koko secukupnya
25g gula halus
serbuk koko secukupnya
Cara-cara ;
Asingkan telur putih dan kuning. Masukkan telur putih ke dalam peti ais.
Bahagian lapisan bawah tiramisu(bahan A):
Bahagian lapisan bawah tiramisu(bahan A):
Campurkan gula dan instant coffee ke dalam air suam, kacau dan ketepikan.
Tiramisu: Masukkan telur kuning dan gula ke dalam mangkuk.
Tiramisu: Masukkan telur kuning dan gula ke dalam mangkuk.
Pukul sampai putih. Kemudian letakkan mangkuk ke dalam bekas
yang ada air panas(60C-70C). Pukul lagi sehingga kembang.
Buangkan air panas. Masukkan 1/2 mascarpone. Kacau. Masukkan pula yg selebihnya. kacau lagi. Keluarkan telur putih dari peti ais. Pukul sehingga berbuih.
Kemudian masukkan gula. Pukul sehingga kembang atau bila
ditelangkupkan telur putih tak jatuh. Masukkan 1/2 telur putih ni
ke dalam mangkuk mascarpone dan kacau. Masukkan pula yang selebihnya.
kacau lagi. Letakkan biskut ke dalam bekas. Tuangkan bahan A.
Ambil biskut bersirap. Susunkan ke dalam bekas .
Kemudian masukkan adunan mascarpone.. biar ketinggian 1cm.
Ulang pula dengan lapisan biskut dan seterusnya mascarpone.
Simpan dalam peti ais selama 1-2 jam sebelum dimakan.
Sebelum makan, ayakkan serbuk koko ke atasnya.
Simpan dalam peti ais selama 1-2 jam sebelum dimakan.
Sebelum makan, ayakkan serbuk koko ke atasnya.
p/s:sumber myresepi.com dr Alia
0 comments:
Post a Comment