Chocolate banana cheesecake by nonaharyati
Bahan-bahan;
210g cream cheese
2 sudu besar feta cheese
2 biji telur
3 sudu besar fresh yoghurt
3 sudu kecil cornstarch/tepung jagung
120g pisang- mashed
70g butter-suhu bilik
2 biji telur
3 sudu besar fresh yoghurt
3 sudu kecil cornstarch/tepung jagung
120g pisang- mashed
70g butter-suhu bilik
60g serbuk koko
untuk lapisan bawah;
6 keping Biskut marrie
1 1/2 sudu besar Butter
2 sudu besar Coconut flake (serbuk kelapa kering)
Cara-cara;
Kisar biskut kemudian campurkan dengan butter dan kelapa. Masukkan dalam acuan/loyang. Tekan biar padat. Simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
Pukul cream cheese, butter dan gula sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul. Masukkan pula fresh yoghurt, feta cheese, tepung jagung, serbuk koko dan juga pisang. Kacau biar sebati. Tuangkan ke atas biskut tadi.
Bakar dengan suhu 180C selama 20-25 minit. Kemudian sejukkan 1-2 jam sebelum dipotong.
Cara potongnya terpulang pada masing-masing.
Pukul cream cheese, butter dan gula sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul. Masukkan pula fresh yoghurt, feta cheese, tepung jagung, serbuk koko dan juga pisang. Kacau biar sebati. Tuangkan ke atas biskut tadi.
Bakar dengan suhu 180C selama 20-25 minit. Kemudian sejukkan 1-2 jam sebelum dipotong.
Cara potongnya terpulang pada masing-masing.
1 comments:
hmm..yummy....
Post a Comment