Daging masak hitam (Nasi kandar) by nonaharyati
Bahan-bahan;
1 kg daging
untuk di blend;
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 kg daging
untuk di blend;
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 sudu besar biji ketumbar
10 biji bawang besar
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato pure
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihiris
asam jawa
garam
sebiji @ 2 biji rempah tumis
kulit kayu manis,
bunga lawang,
pelaga,
cengkih
daun pudina (optional)
daun ketumbar (optional)
Cara-cara ;
Daging potong sederhana besar. Ambil bawang kecil, bawang putih halia di kisar , bawang besar dikisar berasingan , cili direbus dan goreng dengan sedikit minyak bersama biji ketumbar juga di kisar. Gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis , panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk, daun kari dan daun pandan , masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap , apabila separuh masak masukan tomato buah dan tomato pure. Kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk , apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina / daun ketumbar. Siap untuk di santap.
0 comments:
Post a Comment