Osso bucu by nonaharyati
Bahan-bahan ( 4 orang makan );
2 - 3 tablespoon olive oil
1 kg lembu bahagian rib
tepung gandum
tepung gandum
1 biji karot, dipotong dadu
1 biji bawah merah, dipoting dadu
2 sudu besar tomato pes
1 biji bawah merah, dipoting dadu
2 sudu besar tomato pes
3 cawan air rebusan ayam
1 sudu kecil daun oregano kering
1 atau 2 helai daun bay kering
parutan kulit buah oren (optional)
2 sudu besar daun parsley yg dipotong (tambah extra untuk hiasan)
garam secukup rasa
serbuk lada hitam secukup rasa
1 sudu kecil daun oregano kering
1 atau 2 helai daun bay kering
parutan kulit buah oren (optional)
2 sudu besar daun parsley yg dipotong (tambah extra untuk hiasan)
garam secukup rasa
serbuk lada hitam secukup rasa
Cara-cara;
Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celcius. Di dalam sebiji mangkuk, gaulkan tepung gandum dgn garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Salutkan bahagian rib lembu tadi dgn tepung yg telah digaul. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng hujung kaki anak lembu itu hingga warna kekuningan.. tak perlu masak sgt sbb nant inak masak dalam oven lagi.. bila dah siap goreng, pindahkan ke dalam bekas untuk dimasukkan ke dalam oven. Kemudian, tumis kan bawang merah tadi sebentar dan masukkan karot, masak sehingga bawang menjadi lembut. Masukkan tomato pes dan teruskan memasak selama 1 minit.
Tambahkan air rebusan ayam, daun oregano, daun bay, parutan kulit oren, garam dan serbuk lada hitam ke dalam kuali.. Teruskan memasak sehingga mendidih.. Kemudian, tutup api dan tuang kuah itu ke dalam bekas yg mengandungi rib lembu tadi. Tutup bekas dengan aluminium foil dan bakar selama 75 minit sehingga rib lembu menjdi agak empuk.Kemudian, tambahkan daun parsley dan bakar tanpa aluminium foil selama 15-20 minit lagi sehingga rib lembu lebih empuk dan kuah agak pekat.. Akhir sekali, hiaslah hidangan anda dgn lebihan daun parsley tadi.
Tambahkan air rebusan ayam, daun oregano, daun bay, parutan kulit oren, garam dan serbuk lada hitam ke dalam kuali.. Teruskan memasak sehingga mendidih.. Kemudian, tutup api dan tuang kuah itu ke dalam bekas yg mengandungi rib lembu tadi. Tutup bekas dengan aluminium foil dan bakar selama 75 minit sehingga rib lembu menjdi agak empuk.Kemudian, tambahkan daun parsley dan bakar tanpa aluminium foil selama 15-20 minit lagi sehingga rib lembu lebih empuk dan kuah agak pekat.. Akhir sekali, hiaslah hidangan anda dgn lebihan daun parsley tadi.
p/s;sumber dr myrecepi.com
0 comments:
Post a Comment