Karipap pusing by nonaharyati.
Bahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 30 biji );
Doh berminyak :
4 sudu besar margerin
1 sudu besar crisco (shorterning atau2 apa jenis minyak sayur)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung gandum
Doh biasa
1 3/4 cawan tepung gandum
satu sudu kecil garam
1 cawan air (jika doh lembik tambah tepung)
satu sudu kecil garam
1 cawan air (jika doh lembik tambah tepung)
Cara-cara;
Step 1 doh berminyak: Ambil margerine + crisco, di uli dgn tepung. Uli hingga doh itu licin dan tidak melekat.
Uli doh sampai seolah-olah berminyak. Jika hendak cepat, uli size yg kecik-kecik. Uli dgn betul nanti doh sehingga bersatu, magerin dan tepung, jika seolah-olah pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada beberapa ketul doh.
Uli doh sampai seolah-olah berminyak. Jika hendak cepat, uli size yg kecik-kecik. Uli dgn betul nanti doh sehingga bersatu, magerin dan tepung, jika seolah-olah pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada beberapa ketul doh.
Step 2 doh biasa: Campurkan tepung gandum , air dan garam yang telah dilarutkan dengan air. Uli hingga licin juga ikut seperti step 1 dan bahagiakan beberapa doh.
Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.
Step 4 : Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut, canaikan melentang dan nipis sedikt dan kemudian gulung.
Setelah itu canaikan di atas doh yang di gulung tadi, canai sehingga nipis dan kemudian gulung semula doh tersebut seperti step diatas.
Setelah itu, u all ambil pisau kemudian potong selebar 1 inci lebih kurang dan tengok samada jadi jalur atau tidak. Kemudian ambil doh yang di potong tadi canaikan dan letak inti karipap di dalamnya. Klim karipap itu agar tidak terkeluar inti di dalamnya.
1 comments:
rajinnyer wat karipap pusing...nak sket...
Post a Comment