Udang sambal petai by nonaharyati
Bahan-bahan;
20 ekor udang
3 sudu tomato pure
1 tangkai petai di ambil isinya
2 keping tempe (digoreng terlebih dahulu)
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam, gula dan ajinamoto
Bahan untuk dikisar;
10 tangkai cili kering
1 biji bawang merah besar
Sedikit belacan
Cara-cara;
Panaskan minyak, masukkan bahan dikisar, kacau sehingga garing dan naik minyak. Kemudian masukkan tomato pure dan sedikit air. Tunggu sampai mendidih, masukkan isi petai. Isi petai hendaklah direndam dgn air panas terlebih dahulu, selama setengah jam. Kemudian letakan udang, garam gula dan ajinatomo. Lebih kurang 2 minit masukkan air asam jawa. Akhir sekali masukkan tempe yang di goreng terlebih dahulu ke dalam sambal. Siap untuk di hidang. * udang jangan masak terlalu lama kerana isinya akan mengecut dan keras.
Bahan-bahan;
20 ekor udang
3 sudu tomato pure
1 tangkai petai di ambil isinya
2 keping tempe (digoreng terlebih dahulu)
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam, gula dan ajinamoto
Bahan untuk dikisar;
10 tangkai cili kering
1 biji bawang merah besar
Sedikit belacan
Cara-cara;
Panaskan minyak, masukkan bahan dikisar, kacau sehingga garing dan naik minyak. Kemudian masukkan tomato pure dan sedikit air. Tunggu sampai mendidih, masukkan isi petai. Isi petai hendaklah direndam dgn air panas terlebih dahulu, selama setengah jam. Kemudian letakan udang, garam gula dan ajinatomo. Lebih kurang 2 minit masukkan air asam jawa. Akhir sekali masukkan tempe yang di goreng terlebih dahulu ke dalam sambal. Siap untuk di hidang. * udang jangan masak terlalu lama kerana isinya akan mengecut dan keras.
0 comments:
Post a Comment