Untuk membuat doh roti;
- kalu u all ada breadmaker, just letak bahan bahan doh yang seperti resepi yang diminati dan tekan butang dought.
- Jika u all tidak mempunyai breadmaker u all boleh juga buat roti, u all just uli dengan tangan.
- Uli selama 15-20 minit. Doh tersebut mestilah di ketuk ketuk dengan tangan dan uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan. Bila dah siap, biar lebih kurang 20minit, uli lagi doh tersebut selama 10 minit dan selepas itu biarkan doh itu rehat sehingga naik 2 kali ganda selama 45 minit - 1 jam.
- "Finger test". Celup jari ke dalam tepung. Kemudian tekan pada roti untuk uji sama ada naik ke tidak. Bila nampak lubang tu, maknanya doh dah naiklah. Tumbuk roti untuk keluarkan angin dan bolehlah membuat roti degan bentuk u all minati.
0 comments:
Post a Comment