Tuesday, April 24, 2007

ROTI INTI COKLAT


Roti berinti coklat by nonaharyati

Bahan - bahan;

untuk roti;

1 1/2 cawan tepung roti
1 1/4 sudu teh active dry yeast
120ml fresh milk (warm)
1/4 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar gula
1/2 biji telur, suhu bilik
1 sudu besar vegetable softerner
1 1/2 sudu vegetable oil
untuk inti;

100 gm cooking chocolate
1 1/2 sudu besar butter
3 sudu tepung gandum

Cara - cara;

Untuk membuat roti: Masukkan kesemua bahan bahan roti ke dalam breadmaker kemudian tekan butang on.. Tunggu sehingga doh siap dan keluarkan. Buat bentuk bulat kecil.
Untuk membuat inti: Teknik double boiler- masukkan cooking chocolate kacau sehingga cair masukkan butter , kacau sehingga butter dan chocolate sebati angkat dari dapur dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. Jika adunan cair atau lembik sangat tambahkan sedikit tepung. Ambil doh yang telah di bahagian beberapa bahagian kemudian isikan inti di dalamnya, tutup kembali rapat agar inti tidak keluar masukkan dalam dulang , jarakkan 1 1/2 inti satu sama lain kerana doh ini akan naik 2 kali ganda sehingga selama sejam. Selepas itu baru boleh di masukkan ke dalam ovan yang telah di panaskan pada suhu 175 'd. Siap untuk di santap.

0 comments: