Tuna Qal Special by nonaharyati;
Bahan-bahan ( 1 orang );
1 tin ikan tuna
untuk salut;
1 biji telur
1 sudu kecil tepung jagung,
Sedikit lemon jus
Sedikit garam
untuk kulit;
Sedikit breadcrumbs
Sedikit dry parsli leaf
Sedikit Lada sulah
Sedikit ginger powder
Sedikit onion powder
Cara-cara ;
Buka tin penutup ikan tuna dan masukkan di dalam peti ais ingin beku (di bahagian atas) selama 3 jam. Kemudian keluarkan isi ikan tuna dari tinnya. Di dalam mangkuk, pukul telur, masukkan tepung jagung, jus lemon dan garam secukup rasa.
Untuk kulit; campurkan kesemua bahan - bahan di atas piring leper. Ambil ikan tuna tadi gaulkan ke dalam mangkuk yang berisi telur. Kemudian letakkan pula di atas bahan bahan untuk kulit yang telah dicampur tadi, terbalik baliknya agar semua di saluti dengan bahan bahan tadi. selepas itu, gorengkan ikan tuna tadi di dalam minyak panas yang banyak. Goreng sehingga warna keemasan. Angkat dan hidangkan dengan maryonnis atau cheese cream atau sos yang anda minati
1 comments:
princess...naper tuna tu kena masuk freezer??..nak buat ni..cam sedap je nampak....
Post a Comment