Masakan Jepun first time buat.. dah suka giler.. sedap sampai tak terkata.. sedap tau , rugi kalu tak cuba.. rasa nya lepas ni kene buat lagi...this recepi is the best ever..
Goma Tantan Men by nonaharyati
Bahan-bahan ( 4 serving );
Mee kuning - cukup untuk 4 serving ;
6 cawan air
1 ketul kiub ayam knorr
1 ketul kiub ayam knorr
a) bahan untuk sesame paste;
- 6 sb bijan putih
- 3 sb syouyu (kicap jepun)
- 2 sb gula
- 2 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
- 1 sb halia cincang
- 1 sb green onion cincang
- 3 sb syouyu (kicap jepun)
- 2 sb gula
- 2 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
- 1 sb halia cincang
- 1 sb green onion cincang
b) bahan untuk "gu" ;
- 200gm beef mince
- 100gm chicken mince
- 1 sb tou-ban-jyan (boleh ganti dgn cili paste)
- 2 sb syouyu(kicap jepun)
- 4 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
- 3 sb minyak masak
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1 sb halia cincang
- 3 sb green onion cincang
- 100gm chicken mince
- 1 sb tou-ban-jyan (boleh ganti dgn cili paste)
- 2 sb syouyu(kicap jepun)
- 4 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
- 3 sb minyak masak
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1 sb halia cincang
- 3 sb green onion cincang
c) bahan untuk hiasan ;
- 3 sb bijan hitam
- shiraga negi (fine strips of white part of long green onion, rinsed in water and drained)
- mizuna (boleh guna sawi atau spinach yang dicelur)
- shiraga negi (fine strips of white part of long green onion, rinsed in water and drained)
- mizuna (boleh guna sawi atau spinach yang dicelur)
Cara-cara;
Untuk sup, didihkan air bersama kiub ayam.
Kisar sesame sehingga halus dengan suri-bachi, campur syouyu dan gula dan kisar lagi sehingga menjadi paste. masukkan bahan lain (A) dan gaul.
Kisar sesame sehingga halus dengan suri-bachi, campur syouyu dan gula dan kisar lagi sehingga menjadi paste. masukkan bahan lain (A) dan gaul.
Panaskan minyak dalam chinese wok, goreng daging mince sampai lerai/peroi. Masukkan tou-ban-jyan, syouyu dan ra-yu. Masukkan garlic, ginger, green onion dan goreng sampai kering air. Ketepikan.
Didihkan air dan celur mee beberapa minit sehingga masak.
Dalam mangkuk besar, letak 1/4 bahagian goma paste, larutkan dengan 1/4 bahagian sup dan masukkan mee.
Topping dengan "gu" dan bahan untuk garnish. tabur bijan hitam yang telah dipecahkan sedikit dengan lesung batu atau "suri-bachi"
note: ra-yu ialah sejenis minyak bijan yang telah ditambah cili. banyak digunakan dalam chinese food. kalau tak ada ra-yu, bolehlah guna minyak bijan biasa dan tambah cili paste mengikut kepedasan yang disukai.
thks to Ringo-Hani.
4 comments:
amboi yati....japanese food....best tu..sbb yati dah kata sedap tu..kna try la nampaknyer...weekend nnti kna cr bahan la plak....tgk gambo tu tergoda laks!
skit lg jadi chef ler...hati2 takut cik abg x bleh diet nnti.. sbb hari2 masak sdap2 .. hahaha
wah!! memang mengancam la. gambar nampak lebih menyelerakan dari I punya :D terimakasih kerana mencuba
ok tu napak menyelerakan, tapi.... banyak bahan
Post a Comment