Thursday, June 28, 2007

MADELEINES



Tengok resepi ni kat MR pastu teringin nak mencuba, but takde pulak bekas acuan bercorak shell, frust... cari kat sini tak jumpa pun... tapi nak makan punya pasal... i pun buat dalam bekas yg ada kt umah ni... bekas biasa bulat... hentam jek lah labu... asal i boleh rasa... sedapnye... cicah dengan kopi o panas..... nyummmm

Madeleines by nonaharyati
Bahan-bahan ( 2 loyang );

7 tbsp (100gm) butter tanpa garam
5 biji telor yang besar
1/2 cup (115gm) + 3 tbsp gula
1 1/4 cup (140gm) tepung gandum, diayak
1 tsp baking powder
secubit garam
sedikit parutan dari kulit lemon

Cara-cara;

Dalam periuk yang kecil, cairkan butter tanpa garam diatas api yang kecil hingga menjadi keperang-perangan. Sejukkan seketika dan tapis butter dalam mangkuk yang lain. Pukul telor dan gula hingga gebu. Masukkan pula butter, gaul hingga sebati. Masukkan tepung yang telah diayak, baking powder dan garam. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula pada satu arah. Taburkan parutan kulit lemon & kaup balik lagi. Masukkan adunan ini kedalam paiping beg dengan 1/4" nozzle plain. Sejukkan didalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam atau semalaman. Bila sedia untuk membuatnya, panaskan oven pada suhu 190dC. Paipkan adunan kedalanm loyang madeleines hingga 3/4 penuh. Bakar selama 12min atau hingga perang. Sejukkan Madeleines dan simpan dalam bekas kedap udara.

0 comments: