Tuesday, June 19, 2007

ORIGINAL TOMYAM SIAM


Sedap.. lemak lemak pedas masam... tryle..

Bahan-bahan ( 4 - 5 orang );

Bahan utk di blend;

1 biji bawang besar
1 inci halia
2 biji tomato
8 biji cili padi
1 biji cili merah
7 - 8 ekor udang besar/udang galah
Isi ayam jika suka
3 ekor sotong
2 ekor ketam besar, dibersihkan dan potong dua setiap ekor
1 batang lobak merah, dibersihkan dan potong ikut suka
8 biji cendawan butang

2 biji tomato belah 4
Bunga kobis
4 batang putih jagung
2 helai daun limau purut
1 inci lengkuas, dititik

5 biji cili padi , diketuk
2 biji bawang besar, belah 4 setiap satu
2 batang serai, dititik

3/4 cawan santan
1 kiub pati ikan bilis "Maggi"
5 biji limau kasturi, diambil jusnya
Sedikit garam dan gula

Cara-cara ;

Didihkan air kurang lebih 1 liter, masukkan semua bahan2 diatas kecuali, sotong, isi ayam, ketam, udang, jus limau dan garam/gula. Biar mereneh kurang lebih 15 minit. Masukkan udang dan ketam. Perasankan dgn sedikit garam dan gula (jika perlu), dan akhir sekali masukkan belahan tomato, putik jagung, carrot, cendawan, bunga kobis dan jus limau kasturi. Biarkan mendidih utk 5 minit. Angkat dan hidangkan...

0 comments: