Sunday, October 7, 2007

TAU SA PIAH


Kuih tradisi kaum cina... resepi dari Lydia.. thanks to Lydia...gembira bila tengok kuih menjadi

TAU SA PIAH

Bahan-bahan ( 15 biji )

Doh A:

120g tepung gandum, diayak
60g shortening
Doh B:

120g tepung gandum, diayak
30g gula icing
30g shortening
60ml air

Inti:

3/4 cawan kacang hijau yang tidak berkulit
(rendam selama 2-3 jam, dikukus bersama sedikit air dan dikisar halus)
3 sb minyak masak
1 sb bawang kecil yg telah dicincang
1/2 cawan gula halus (boleh ditambah atau dikurangkan)
1/2 sk garam
1 sk kulit oren yg telah dicincang

Lain:

1 biji telur (untuk sapu)
Biji bijan secukupnya (optional)

Cara-cara ;

Untuk Inti: Masukkan gula, garam dan kacang yg telah dikisar ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga sebati dan diketepikan. Manaskan minyak dalam kuali, goreng bawang kecil sehingga harum dan warna keperangan. Keluarkan bawang dan diketepikan. Masukkan kulit oren dan campuran kacang ke dalam kuali. Gorengkan kacang sambil kacau sehingga kacang itu jadi agak kering (boleh buat bebola).
Matikan api. Masukkan bawang kecil tadi dan gaulkan sehingga rata. Setelah inti dah sejuk, bahagikan inti kepada 15 bebola yg sama saiz.

Untuk Doh: Doh A dan doh B disediakan berasingan TAPI degan cara yg sama. Satukan bahan2 untuk doh, gaulkan sehingga rata dan canaikan sehingga mendapat doh yg agak lembut. Tutup doh dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan selama 30 minit. Bahagikan setiap doh kepada 15 bebola yg sama saiz. (15 biji doh A dan 15 biji doh B) . Ambil sebiji doh B, leperkan dan letak sebiji doh A ditengah2. Balut doh A dengan doh B untuk satukan doh A dan B. Canaikan doh tadi kepada saiz 15 x 3 cm (approx.), lepas itu gulungkan doh dari bahagian yg pendek. Ulang langkah ini sekali lagi.
Canaikan doh kepada bentuk bulat (10 cm diameter), letak sebiji inti kacang ditengah2 dan balutkan. Ulang langkah 5 - 7 sehingga habis. Sapukan setiap tau sa piah degan telur, taburkan sedikit biji bijan diatas.
Panaskan oven kepada 180degC. Bakar tau sa piah selama 20 minit atau sehingga warna kuning keemasan.

0 comments: