Saturday, February 16, 2008

CEK MEK MOLEK


manis si tampok manis..awas kemanisan nya......pada sesiapa yang mengamalkan makanan berkhasiat ..kurangkan sukatan gula ok... makanan termahsyur di kalangan orang kelantan ni , memang le sedap.. dapat resepi dr mamasya.. thanks.. senang nak membuatnye......cek mek molek sedap tau

CEK MEK MOLEK

Bahan -bahan;

4 biji ubi keledek saiz sederhana
2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
gula secukupnya

Cara -caranya;

Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan, letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.

0 comments: