Resepi asal dari k.pah (UK)(copy dan paste ajek) ... pes sarawak ini pun , dia yang bagi heee... lepas dapat terus buat.. sedaplah..tambah banyak kali....tak tau nak kata.... lepas ini balik malaysia nak masak pes dari k.dayang pulak...
LAKSA SARAWAK ISTIMEWA..
400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
2 bungkus Bihun
500gram udang basah
3 ketul dada ayam
500ml santan pekat (1 tin santan cream)
8 biji telur ayam
1 kiub pati ayam maggi
2 sudu besar sos tiram
Garam, gula & msg secukup rasa
2 bungkus Bihun
500gram udang basah
3 ketul dada ayam
500ml santan pekat (1 tin santan cream)
8 biji telur ayam
1 kiub pati ayam maggi
2 sudu besar sos tiram
Garam, gula & msg secukup rasa
BAHAN TAMBAHAN
500gram tauge
Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
Limau kasturi @ lemon
SAMBAL BELACAN
15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
Sedikit air perahan limau@lemon
Garam & gula
Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
Sedikit air perahan limau@lemon
Garam & gula
Cara-cara
Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau/lemon.
CARA2 MENGHIDANG LAKSA SARAWAK
Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
0 comments:
Post a Comment