Wednesday, December 17, 2008

CAKOI RAUMA


CAKOI..... hehhehehhehee... jangan ada yang marah tengok cakoi kat Rauma ni heheheheee.. selamat jamu mata yek... meh2 makan cakoi cicah dengan ayaq kopi panas... sedop ooOOOooooo
Resepi ni di ambil dari MyR dari Mrs. Lydia.. thanks Ya!

CAKOI RAUMA

Bahan-bahan ( 10 biji [15cm] )

1 cawan air
2 cawan tepung roti
¼ sudu kecil instant yeast
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
¾ sudu kecil tawas (alum)
½ sudu kecil baking soda
½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder
1 sudu besar minyak
Minyak utk menggoreng

Cara-cara

Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker.
Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.
Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.

0 comments: