Wednesday, December 31, 2008

TEH TARIK (DANGDUT)



























































Kelakor tengok nama ni kat MResepi, tapi air ni agak special lah . Nak try sebab teruja tengok teh terbahagi 2 dengan susu. Punya cari gelas transparent kat umah tapi takde . Cuma ada gelas wine jek kt umah ni so rembat gelas tu jek.. harap maklum gelas ni tidak pernah di gunakan untuk minum wine , minuman beralkohol adalah haram di sisi agama islam... ahaks..

TEH TARIK DANGDUT

Bahan-bahan ( 1 gelas )

2 uncang teh
3 sudu besarsusu pekat
2 sudu besar susu cair (option)
air panas (ikut sukatan gelas)

Cara-cara ;

-rebus teh denagn setengah cawan air, pastikan teh tu pekat( jika sukatan air 1 cawan rebus sehingga aair rebus tinggal 1/3 cawan sahaja) . campurkan susu pekat dan cair dengan 1 cawan air panas lepas itu tarik sampai berbuih. kemusian tuang di dalam gelas. akhir sekali masukan perlahan-lahan air rebusan teh di dalam gelas. so jadilah teh dangdut.

2 comments:

ela said...

kak yat, cantiknya jadi..ela penah gak wat tapi tak pernah jadi..uhuhuhu

princessharyati said...

ye ke petua yek kene rebus tea dulu n baru bancuh susu n susu tu kene panas n tuang teh tu pelahan2 waktu panas2 gak baru jadi