ala kuih bakar atau pun nama lain kuih kemboja... ramai rasa-rasa kekawan dah buat , k.ummi, k.zai, zaliana (za), kak ina,ana kot..semua-semualah... heee
SESAME PANDANUS
Bahan:-
1 cawan gula
1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
2 sudu makan mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
2 sudu makan mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.Taburkan bijan dan bakar pada suhu 165 C sampai kuning/garing.
5 comments:
yatt..bfast kuih bakar le pg ni!
amboi yattt...kueh mu penuh dgn bijan...tu yg buat ku jeles!!!!!
yattt.... sedapppp.. nk buat lg malassss... cayalah yattt ader daun pandan kat sana... ngko jaga2 ader sorang bdk tuh pandan mak dia dh nk mati... ader ngko nyer pandan kene curik nanti... jaga2 yatt.. huahuahua
ain, are,ana- yatt ada paste pandan import dr malaysia hee.. tapi sini ada asian food jual daun pandan tapi tak guna yg tu sebab simpan daun tu utk masak benda lain2 heee
satu lg yatt peminat bijan hee
Post a Comment