Wednesday, March 11, 2009

KFC- HOMEMADE



seriously memang remeh tapi akan rasa seperti ayam KFC, sampai ke dalam daging hingga ke tulang. banyak kali yatt try ayam goreng macam ini kekedang tu rentung la...
but this resepi really AAA
yang ini kalu u all try , kalu tak rasa sedap sampai ke tulang bagi tau yatt balik.

KFC -HOMEMADE

Bahan-bahan (A);

4-5 ketul ayam
*3 biji buah pelaga
*2 sudu besar jintan manis
*2 sudu besar jintan putih
*1 sudu besar biji ketumbar
* 1 sudu kecil rosemarry
*di goreng skit tanpa minyak kemudian blend sehingga halus

1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar rempah kari daging (if u all nak curry flavourlah)
1 sudu besar serbuk cili ( kalu nak hot n spice tambah lagi)
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam
1 sudu besar black pepper

Bahan -bahan B;

1 biji telur besar di pukul sehingga kembang
7-9 keping biskut 4 segi di blend kasar
3 sudu besar tepung jagung

Cara-caranya;

Cucuk-cucuk sikit daging ayam dengan lidi sate kemudian campurkan semua bahan A dan lumpurkan ke atas ayam, gaul sehingga 4-5 minit. Masukkan ayam ke dalam oven suhu 120'c selama 40-45 minit.
Panaskan minyak, gelikkan ayam dalam tepung jagung kemudian celup dalam telur dan akhir sekali gaulkan ayam di dalam serbuk biskut dan goreng sehingga warna keemasan. Kulit ayam takkan rentung atau hitam sebab isi ayam dah masak terlebih dahulu. Goreng ayam mengambil masa dalam 5-8 minit sahaja.

6 comments:

Aymy with love said...

kak yatt, tempek resipi... nampak cam lazatt giler tu... KepC pun kalah.. KepC kuwait ni tak sedap langsung... naper rase dia tak standard entahh...

nor said...

yatt..baru tadi goreng ayam...dok cari gak resepi..nnti tempek ek..boleh cuba

ain said...

wah...ni klu anak bujang I tengok ni, mau kena buat I. meh le tepek resipi.

Noorma Ismail said...

yatt, mana coleslaw dan shipped potato nyer..he,he,he..gurau jer..jangan marah, nanti tepek respi yer..

Jiya said...

jiya nak kulit jekk.. isi tak bg pon takpeee.. kulit tu sedappp ranggup pastu kolestrol tinggi.. kakakakaka

princessharyati said...

ala ain, noorma, jiya- korang duk mlysia senng ketuk je pintu KFC tu..heheh alih2 dah siap

aymy,nor- try this resepi believed it sedap