Punya teringin nak makan cuccur badak, selama ni makan mak yang masak. Pagi ni telefon mak kat kampung tanya recepi.. Letak je telefon terus gi kedai cari barang n balik umah terus buat. Tak sangka jadi lak. Senang pulak tu. boleh buat selalulah lepas ni..
Cucur Badak by nonaharyati;
Bahan-bahan ( 28-30 biji sedang kecil ) ;
utk kulit ;
2 biji keledek saiz besar
1 cawan tepung gandum
Garam
1 cawan tepung gandum
Garam
utk inti;
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Cara-cara;
untuk inti: blender cili kering,serai,udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus
masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit , minyak , garam , gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
letakkan inti dan tutup kembali.
0 comments:
Post a Comment