Wednesday, April 4, 2007

DONUT COMEL BERCHEESE



Donut comel bercheese by nonaharyati


Bahan-bahan;

Bahan A;

3 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar minyak sayur
3 sudu besar susu tepung

Bahan B;

190ml air suam
2 camca teh instant yeast/ mauripan

Sedikit gula castor

Cara-cara;
Kalau guna bread maker masukkan kesemuanya bahan bahan di atas kecuali gula castor. 30 minit kalau uli tangan, uli sikit-sikit sampai doh tersebut tidak melekat. Biarkan doh tersebut sehingga doh itu naik 2 kali ganda. Ambil cheese dipotong kecil-kecil. Kemudian, ambil sedikit adunan tadi, masukkan cheese kedalamnya dan bulatkan..buat sampai habis doh tersebut. (buat kecil seperti bola ping pong). Panaskan minyak, gorengkan semua donut comel ke dalam minyak yang penuh sehingga warna kekunigan. Selepas digoreng salutkan donut tersebut dengan gula castor tadi. Siap untuk disantap bersama.

**kalau nak buat frozen...goreng sekejap warna seperti kuning air, masa panas-panas tu masukkan dalam bekas frozenkan.

*p/s;sumber myresepi.com dr mazurah

0 comments: