Tuesday, April 3, 2007

ROTI BHATURA




Roti bhatura by nonaharyati
Bahan-bahan;

2 cawan whole flour
1/2 cawan semolina flour
3 sudu besar yoghurt
3 sudu besar vegatable oil
1 1/3 sudu kecil instead yeast
180ml air suam
1 1/2 sudu lecil garam
2 sudu besar gula

Cara-cara;

Masukkan semua ke dalam breadmaker, kemudian tekan butang dough. Setelah siap, keluarkan doh tersebut dan letakkan ke dalam mangkuk. Ambil sedikit doh tersebut dan buat bentuk bulat-bulat. Kemudian ambil 1 doh tersebut, canaikan dengan menabur sedikit tepung (supaya tidak melekat, atau boleh guna sedikit minyak sapi) sehingga menjadi nipis. Ulangi sehingga semua doh semua habis. Panaskan minyak dengan api sederhana, masukkan doh tersebut. Doh itu akan mengelembung dan mengembang, terbalik balikkan doh tersebut sehingga masak. Angkat, siap untuk disantap bersama keluarga. * Sedap di makan bersama telur rebus goreng masalah atau kari.

0 comments: