Karipap pusing by nonaharyati.
Bahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 30 biji );
Doh berminyak :
4 sudu besar margerin
1 sudu besar crisco (shorterning atau2 apa jenis minyak sayur)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung gandum
Doh biasa
1 3/4 cawan tepung gandum
satu sudu kecil garam
1 cawan air (jika doh lembik tambah tepung)
satu sudu kecil garam
1 cawan air (jika doh lembik tambah tepung)
Cara-cara;
Uli doh sampai seolah-olah berminyak. Jika hendak cepat, uli size yg kecik-kecik. Uli dgn betul nanti doh sehingga bersatu, magerin dan tepung, jika seolah-olah pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada beberapa ketul doh.
Setelah itu canaikan di atas doh yang di gulung tadi, canai sehingga nipis dan kemudian gulung semula doh tersebut seperti step diatas.
1 comments:
rajinnyer wat karipap pusing...nak sket...
Post a Comment