Wednesday, May 16, 2007

LAKSA UTARA


Lama dah tak buat laksa.. jadi macam ingat ingat lupa. Pastu tengok resepi ju , than baru ingat bahan-bahannya. Cuma ada ubah sedikit, tambah bahan pada kuah.

Laksa utara by nonaharyati;

Bahan-bahan ( 5-6 orang);

1 bungkus laksa

untuk ulam;

1 biji timun (dihiris panjang2)
10 biji cili padi (dihiris halus)
3 tangkai daun seloum (dihiris halus)
3 biji telur rebus (potong 4 setiap satu)
4 biji limau kasturi (potong 2)
1 bawang besar (dimayang halus)

Untuk kuah;

4 ekor ikan kembung
*5 keping asam keping
2 tangkai daun kesum
1/2 bunga kantan (dihiris)

Bahan kisar;

8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
5-8 biji cili padi
2.5cm belacan
2 biji bawang besar
garam secukup rasa
ajinamoto

Cara-cara;

Untuk laksa, rendam dahulu laksa dalam 20-30 minit, kemudian panasakan air setelah mendidih masukkan laksa, kacau perlahan sehingga laksa tu lembut dan toskan laksa tersebut.
Untuk kuah;Ikan yang direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Tulang dan kepala ikan diblend dengan sedikit air, kemudian tapis dan ambil airnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti. Isi ikan dikisar. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.

Tambahan untuk ulaman:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad serta otak udang atau petes.

resepi diambil dari jun

0 comments: