Monday, July 16, 2007

ACAR RAMPAI MASAK


Acar rampai masak membuka selera.. Sedaplah jun.. thanks for this recepi.. nanti sebelum nak puasa nak masak byk2 simpan dalam peti sejuk.. bila buka puasa dah ada acar ini.. sedap....

Acar rampai masak by nonaharyati

Bahan-bahan;

10 batang kacang panjang di hiris panjang
2 biji timun-buang empulur n hiris panjang
2 carrot-hiris panjang
2 bawang besar di potong 4
3 cili merah di hiris panjang
3 cili hijau di hiris panjang
5 biji cili padi
1/2 cawan cuka
2 sudu besar gula
Sedikit garam
Sedikit kunyit

1 sudu kecil kapur n bancuh dgn 1 ltr air

bahan tumis:-

1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3cm halia
1 sudu besar biji sawi

Cara-cara;

Semua sayur yg dipotong tadi direndam ngan air kapur. toskan.
Tumis bahan tumis n biji sawi. Masukkan cuka, garam, kunyit n gula. biar mendidih. Masukkan sayur2 dan masak hingga pekat sedikit. Angkat n hidangkan.

0 comments: