Resepi ini rujuk dari cik mat.. mak i dulu rajin buat ni pakai ikan cencaru.. tadi buat bagi hilang rasa rindu...ni...
Ikan sumbat kelapa by nonaharyati
Bahan-bahan ( 3 orang );
3 ekor ikan kembong (jenis besar atau kembong lemak)
BAHAN2 DIKISAR HALUS:-
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 biji buah keras
1 cm halia
1 cm belacan
1 camca teh ketumbar biji
1.5 cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 biji buah keras
1 cm halia
1 cm belacan
1 camca teh ketumbar biji
1.5 cm kunyit hidup
BAHAN2 LAIN:-
1/2 cawan kelapa parut
1/2 camca teh jus asam jawa
1 camca teh gula
1/4 camca teh garam
1 - 2 camca teh cili kisar
1 helai daun kunyit, dimayang halus
1/2 camca teh jus asam jawa
1 camca teh gula
1/4 camca teh garam
1 - 2 camca teh cili kisar
1 helai daun kunyit, dimayang halus
Cara-cara ;
Bersihkan ikan dan belah belakang ikan perlahan dari ekor hingga ke bahagian kepala tapi jgn sampai putus. Ia akan menjadi seakan2 poket. Cuci bersih dan lumur dgn sedikit garam dan kunyit. Ketepikan.
UNTUK KELAPA SUMBAT:- Satukan semua bahan2 kisar dan bahan2 lain dalam satu bekas. Gaul hingga semua bahan mesra. Isikan bancuhan tadi ke dalam belahan ikan tadi. Buat hingga siap. Kemudian dgn menggunakan tali (jenis cotton, dan basahkan dgn air sebelum mengikat), ikat tiga bahagian bagi setiap ekor ikan (seperti dalam gambar).
Bakar dalam oven pada suhu 190C. selama 20 minit. Lepas 10 minit terbalikkan ikan dan bakar 10 minit lagi...gunting dan buang tali
pengikat sebelum dihidangkan...(kalau bakar atas api arang....lagi terangkat!!!!)
Bakar dalam oven pada suhu 190C. selama 20 minit. Lepas 10 minit terbalikkan ikan dan bakar 10 minit lagi...gunting dan buang tali
0 comments:
Post a Comment