Wednesday, September 12, 2007

CHICKEN BBQ UK

tajuk resepi nie: kepak ayam dengan sos barbeku (kata noreen)


CHICKEN BBQ UK

tapi i tukar sebab noreen yang bagi pada i, susah payah menaip tu.... dia suruh buat katanya sedap.. dia dah buat tapi dah lama dulu-dulu... semalam buat .. separuh ayam.. tak guna kepak sebab tak sempat beli... separuh ayam tu pun habis gak i n husben makan.. enak dan memang super lah resepi .. senang nak buat dan sedap..!! super sekali lagi..

ni adalah salinan dari ym i n noreen... biar macam ni kan lain dari yang lain sikit..

noreen71_uk: bahan: 3 keping kepak ayam - nie kan you boleh tambahkan banyak pun tak apa tapi bahan2 perapa ikut apa yg i tulis tau
noreen71_uk: 30ml minyak jagung, 20gm bawang putih - dicincang
noreen71_uk: 15ml sos lea & perrien, 15ml jus lemon, 1 sudu makan serbuk rempah cajun
noreen71_uk: cara: perapkan ayam dengan serbuk cajun, bawang putih, jus lemon, sos lea & perrien dan lumurkan ia dengan sedikit minyak jagung. perap selama 5 min
noreen71_uk: panggang kepak ayam di dlm oven selama 10 - 12 min atau hingga masak
bahan sos barbeku: 250ml sos cili, 40gm mentega tanpa garam, 30ml jus lemon, 30ml minyak jagung, 30gm lada benggala merah dipotong kiub, 30gm lada benggala hijau dipotong kiub, 30gm bawang besar dipotong kiub, 20gm bawang putih dicincang, 20 biji lada hitam ditumbuk kasar - nie blh kurangkan lah, 1 helai daun bay, garam secukup rasa
noreen71_uk: cara: panaskan kuali, masukkan bawang besar, lada benggala, bawang putih, daun bay dan lada hitam. kacau sehingga sekata sehingga lembut selama 2 atau 3 min. tuangkan sos cili, minyak jagung dan sedikit air. kacaukan selang seli. renehkan selama 15 min. padamkan api

sekian terima kasih noreen...

0 comments: