Thursday, February 28, 2008

CHAR KUEHTEOW



Ini baru nak letak resepi.. selama ni duk tgk blog kekewan jek buat kuehtoew , yat pun teringan gak naka makan.. kali ini dapat .. puas.. rujukan resepi dr CMG n reen... senang dan mudah.. tapi yat kalu masak takde sukat2 pakai sudu main letak.. ialah malas punya pasal.... haa.....hentam jeklah labu..dulu harapkan mak gorengkan.. air tangan mak memang lah semua sedapkan..
info: untuk orang Dubai- Kerang dan kuehteow kering boleh di dapati di Lulu supermarket. Kuehteow kering juga di dapati di careffour.

CHAR KUEWTEOW

Bahan-Bahannya:

500 g kuey teow
300 g udang, dibersihkan
200 g kerang (mat tak bubuh sebab tak de stok)
150 g taugeh1 cawan isi daging
1 cekak kucai, cuci bersih dan kerat2
4 tangkai sayur sawi
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fishcake, dihiris halus
3 biji telur
2 camca makan cili kisar
Sedikit daun bawang, dipotong2
Bawang goreng, jika suka


Bahan Sos:-

2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
2 camca besar kicap manis
3 - 4 camca besar kicap cair

Cara membuatnya:-

Dalam kuali panaskan minyak dan goreng telur, hancur2kan dan tolak ke tepi. Masukkan daging , udang, kerang (jika ada) dan fish cake, goreng sekejap dan tolak ke tepi kuali. Tuang sedikit lagi minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili dan goreng hingga garing, masukkan bahan2 sos dan gaul hingga rata bersama kesemua bahan yg ditolak ke tepi kuali tadi.Masukkan kuey teow dan gaul hingga rata. Masukkan kucai dan taugeh tadi, gaul hingga mesra. Rasa garamnya, jika kurang boleh ditambah lagi kicap cair. Bila masak, angkat dan taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang. Hidangkan bersama cili jeruk, hirisan timun dan tomato.
p/s: utk kuehteow kering- rendam dulu untuk 3-4 jam denagn air biasa, dan toskan. Apabila hendak mengoreng, rendamkan kuehteow air panas untuk 5 minit dan toskan. Kemudian bolehlah digoreng.

0 comments: