Sunday, February 24, 2008

SAMBAL KERANG PETAI





taraaaa......
info: untuk orang Dubai- Kerang boleh di dapati di Lulu supermarket, petai tu dari import dr Malaysia Yat simpan dalam peti ais bahagian atas dah siap2 kopek kulit boleh tahan lama. tetapi sesiapa yg takde boleh cari dekat Abu dhabi asian food dlm tin rasanya.

SAMBAI KERANG PETAI

Bahan-bahan;

kerang
petai di ambil isinya
sedikit air asam jawa atau asam keping
sedikit garam, gula dan ajinamoto

Bahan untuk dikisar;

cili kering
bawang merah besar
bawang putih
Sedikit belacan

Cara-cara;

Panaskan minyak, masukkan bahan dikisar, kacau sehingga garing dan naik minyak. Kemudian masukkan sedikit air. Tunggu sampai mendidih, masukkan isi petai. Isi petai hendaklah direndam dgn air panas terlebih dahulu, selama setengah jam. Kemudian letakan kerang, garam gula dan ajinatomo. Lebih kurang 2 minit masukkan air asam jawa. Siap untuk di hidang. *kerang jangan masak terlalu lama kerana isinya akan mengecut dan keras.

0 comments: