2 kali tambah....sedaplah..terima kasih bebanyak kepada kak pah kerana sudi kongsi resepi dengan yat.. gambar ni kali kedua panas.. masa time mula2 tu kuah lawa tak pecah lemak .. kali kedua ni leka..tapi salah sendiri.. apa2 pun memang lumayan rasanya...yat copy dan paste resepi dari blog kak pah..
info: Untuk orang dubai-pisang boleh di dapati di Careffour n lulu supermarket atau fishmarket di Deira
SERAWA PISANG
Bahan-bahan:
5-6 biji pisang (ikut suka jenis pisang apa)
50gram sagu (agak2 ler)
3 sudu besar gula apong (sejenis gula Sarawak, boleh ganti dgn gula melaka dsbnya)
2-3 sudu gula (kalau tak manis tambah lg)
1 tin santan pekat (400ml)
Air secukupnya
Secubit garam
1 helai daun pandan
Cara-cara:
Masak santan pekat dalam periuk dengan menggunakan api yg perlahan. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Jgn biarkan santan menggelegak terlalu kuat sbb nanti pecah santan. Masukkan daun pandan, gula apong (gula melaka), gula & secubit garam. Pisang dipotong ikut suka (akak suka potong menyerong). Cuci sagu kemudian toskan. Tunggu hingga santan agak masak sedikit baru masukkan pisang. Biar sebentar.
Masukkan sagu & biar sagu masak baru tutup api.
Masukkan sagu & biar sagu masak baru tutup api.
0 comments:
Post a Comment