Sunday, April 6, 2008

IKAN MASAK CUKA



Sedap.. hehhe lauk kenduri.. ini famous kat utara... Yat saja buh sayur banyak sebab nak bg cantik kalu betul2 punya lauk kenduri takde apa... cili api , bawang dan halia..sedap mkan lepas 2 hari masak.

IKAN MASAK CUKA

Bahan-bahanya;

ikan kembung
bawang merah di hiris
bawang butih di hiris
halia di hiris
biji sawi
cili api lepas sebiji biji
carrot di potong seperti dalam gambar
timun di potong seperti dlm gambar
kacang panjang di potong seperti dlm gambar
cuka
garam
gula
* ada gak bawang putih n bawang merah kecil dilepas sebiji2

Cara-caranya;

Goreng ikan kembung yang telah di letak garam kunyit, goreng hingga garing pastu angkat. Panaskan minyak, masukkan biji sawi, bawang merah, bawang putih dan halia, goreng hingga naik bau masukkan cuka, gula dan garam , kemudian sedikit air, tunggu sehingga mendiidh masukkan sayur2. Masak sebenar, masukkan ikan terbalik terbaliknya. Kemudian angkat.

1 comments:

fadhlina said...

Done....ikan kembung masak cuka.... thx