Sedappppppppppp!!!!!!! resepi cik yatt copy dr blog pakcik mat kulai.. tengkiu no..
ASAM REBUS TEMPOYAK-IKAN
Bahan-Bahannya :-)
5 ekor ikan kembong, siang, kelar2, cuci bersih dan toskan
2 helai daun kunyit, dirabak2
1 keping asam gelugor
800 ml air (atau ikut keperluan)
Garam secukup rasa
1 camca besar tempoyak
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
15 biji cili padi merah*
1 inci kunyit hidup*
(*ditumbuk lumat)
Cara membuatnya :-)
Masukkan bahan tumbuk lumat, tempoyak dan asam gelugor ke dalam periuk, kacau rata. Tuang air dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan ikan dan tambah garam secukup rasa.
Bila mendidih, masukkan daun kunyit, masak hingga ikan masak. Rasa dan jika OK, boleh matikan api dan hidangkan.....senang dan sedappp!!!!
Bila mendidih, masukkan daun kunyit, masak hingga ikan masak. Rasa dan jika OK, boleh matikan api dan hidangkan.....senang dan sedappp!!!!
0 comments:
Post a Comment