Wednesday, May 21, 2008

AYAM KERMAS



MARI KITA ENJOY!!! korek resepi dari blog pakcik mat kulai

AYAM KERMAS

Bahan-Bahannya :-)

6 keping peha ayam yang besar
3 helai daun limau purut
3 helai daun salam

4 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
4 cm halia*
4 cm lengkuas*
1 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh lada putih biji*
1 camca teh jintan manis*
1 camca teh serbuk kunyit*
(*dikisar hingga halus)

Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng terendam

Bahan Tabur :-)

200 ml stok air rebusan ayam
2 camca besar tepung beras
1 biji telur
Sedikit air

Cara membuatnya :-)

Ayam dicuci bersih toskan dan masukkan ke dalam periuk. Tuang bahan2 kisar halus, masukkan daun limau purut dan daun salam (bay leaf), tambah garam (anggaran 1/2 camca teh). Tambah sedikit air dan masak hingga ayam empuk. Angkat dan toskan ayam.
Masak kembali stok tadi sehingga pekat, keluarkan daun limau purut dan bay leaf. Sejukkan. Panaskan minyak, goreng ayam tadi sehingga kuning keemasan, angkat toskan minyak dan susun dalam pinggan sesuai.
Dalam satu bekas, satukan tepung beras bersama sedikit air, kacau dan masukkan telur, gaul hingga rata. Tuang stok ayam tadi (sukat 200ml) dan bancuh hingga sebati. Panaskan minyak (biar minyak betul2 panas), kemudian ambil 1 senduk bancuhan tadi dan tuang dalam minyak panas. Masak hingga garing. Angkat dan toskan atas paper towel, buat hingga siap.
Tabur bahan tadi atas ayam goreng sebelum dihidangkan bersama sambal kegemaran....yumm yummm....

0 comments: