Wednesday, January 28, 2009

BLACK BROWNIES PRINCESS











kawan-kawan minggu ni minggu tema 'HITAM' ... HAHHAHAHHAHAAAA... walaupun hitam semua ye habis dalam satu hari.. resepi ini di ambil dari umah kekawan k.ummi, umah SL, umah cek de sam, umah sapa tah sorang lagi tak ingat baru-baru ni dia buat brownies. brownies resepi ni seakan -akan sama je tapi yatt telah mengubah paras rupa brownies yang sangat menawankan hati brownies 4 dalam 1 .. kan.. betul tak... kalu gini ler selalu no diet....nampak yek.. but this is the best resepi .. kawan-kawan pilihlah mana-mana yang u all suka...cepat-cepat...!!! sepatutnyer brownies tu ada lagi satu corak tapi gambar tak menarik untuk di post kan lah...

BLACK BROWNIES PRINCESS

Bahan-bahan;

250 butter- cairkan ( 1 ketul)
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 1/2 sudu kecil serbuk vanila esen vanila
4 biji telor
1 cawan tepung serbaguna
150 gm coklat apa-apa jenama- di cairkan dahulu
1 sudu kecil baking powder

Cara-Cara:-

Panaskan oven ke suhu 180 deg. Celcius. Griskan loyang empat segi 9 inci. Kacau bersama butter yang dicairkan tadi dengan gula, gula perang, coklat dan esen vanila. Masukkan telor yang telah dipukul sikit terlebih dulu. Ayakkan tepung, baking powder. Masukkan ke dalam adunan tadi, kacau hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga brownies kelihatan renggang dari tepi loyang. Sejukkan atas wire rack.

CREAMY BROWNIE FROSTING

Bahan-bahan;

3 sudu besar butter-lembutkan
50 gm coklat apa-apa jenis
1 sudu besar honey
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
3 sudu besar susu

Cara-cara:-

Pukul mentega, serbuk koko, emulco, honey dan esen vanila hingga sebati. Masukkan susu. Pukul hingga sekata. Sapukan atas brownies dan potong empat segi. pastu letaklah walnut ke coklat rice ke.. apa-apa je leh yang u all suka.

11 comments:

anawahid said...

adddduuusssss... yatttttt... browniessssss mu itewwwww.... Ya Allah kuatkan lah iman hamba mu ini... hehehe.... jejaga yattt... jgn sampai ader yg ckp terkenen keling dh la yerrr... pstttt.. dak kecik tu tgh merayap carik mangsa... muhahaha... drakula katakan..kihkihkih

Suzi said...

tergoda betul tengok brownies ni...anak2 saya mesti suka ni tinggal lagi ibu dia je yg tak berapa rajin sekarang ni...masih pening cari rumah mmmm....

CatlinaFly said...

tgh giler ni..selain giler keju..giler cekelat!!huhuhu..brownies yg menawan kalbu..bila nak try buat lak ni ye..heh

are said...

sedapnyer brownies ni...kena g beli bhn dah ni!!!

princessharyati said...

ana-budk kecik tu kn bz gak ye..entah2.. kene gigit anjen
suzi-brownies extra sedap.. promote2..kikiii
cat-buat jgn tak buat.. nnti letak mcm2 topping
are-buat nnti jgn sampai termimpi2

Jiya said...

oiiittt!! ngumpatt ekkk!! kak ana ni mmg nak kena sekeh!! malam ni jugak jiya tun b pahat sekeh paler akak! akekeke.. yo yo oo jek!

kak yattt!! nak seketolll!! mengancam sungguh brownies akak nihh siap memacam topping lg. err... jiya nak topping badam tuu!! leh? leh?? posssssssssssssssssssss!! akekekeke!

princessharyati said...

jiya-adik ku ada pun ingatkan dah sampai ke africa td hahahaha

Jasmeen said...

ponoh berbagai2 filling....terliuq oooo....
yatt...mataku kekelabuan nak baca font nih...x bape nak clear sbb backround dah kaler itam, font kaler lak x bape terang...kakakmu ini sudah rabun dik...uwaaa...

princessharyati said...

oo ye ke.. nnti yatt tukar pada font2 yg cantik2 skit dan warna2 yg terang

miriam said...

Hi
What is your name?
I love this recipe!
You can write this in English?
Ciao

mummyalyssa said...

yatt kite da wat brownie ni ermmm mmg sedap banget...kwn2 pun mulela minta resepi...:))))