Friday, January 30, 2009

SIZZILING YEE MEE



alamak telur mata kerbau ku terover done lah... ni case tengok si hana-jepang tu masaklah..

SIZZILING YEE MEE

Bahan-bahan ;

2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
beberapa titik minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis


Cara-cara;

Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

4 comments:

adad said...

baru pas dari umah kak ana... dia pon masak mee gelap2 kaler kelin. tak sangka mai sini pon sama gak!! akekeke! ni ni sma wat projek kaler kelin. jangan tukang masak tu bertukar warna udahhhhhhhhhhhhh!! akekeke!

Anawahid said...

kuang asam ko jiya...dah sampai sini errkkkk... lajunyerrrr... baru nk pesan ngan yat jg2... yat x leh nk tolonggggg... aku dah kene dulu...

adad said...

(pok paler kak ana) nak wat dajjal la tu.. kakakaka

princessharyati said...

haa.. ana.. dia tak tau yg dia (jiya) tu byk jugak buat kuih kelin,... hehhe.. jiya.. minggu ni kan minggu tema balck.. so semua ala-ala kelin ler