Sunday, January 18, 2009

FRENCH BREAD


thanks untuk tuan umah punya resepi zaliana.. roti ni sedap sekali ..than terima kasih juga untuk tips masak roti ini. suka giler bila roti menjadi..hee...

FRECH BREAD
Bahan-bahan ;- untuk 2 ketul


220 gram air suam
400 gram tepung roti
1 sudu besar minyak masak
2 1/2 sudu teh yis kering
1 sudu besar susu tepung

2 sudu teh garam
2 sudu besar gula


-susu segar atau telur putih untuk sapu

Cara-caranya;
1. Masukkan air diikuti semua bahan ke dalam bread maker. Tekan fungsi doh dan tunggu hingga doh siap. Jika menggunakan tangan, uli kesemua bahan-bahan hingga doh licin dan tidak melekat pada tangan. Masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan kain.Biarkan sehingga ia naik dua kali ganda.
2. Setelah doh naik, keluarkan dan tumbuk untuk mengeluarkan angin.
3. Bahagi doh kepada dua bahagian. Bentukkan menjadi bulat dan kemudian canai memanjang, lebih kurang 20-25 cm. Lipat doh dan kemaskan supaya tiada bahagian yang terbuka.
4.Sapukan sedikit minyak di atas dulang pembakar dan letakkan doh tadi. Dengan mnggunkan pisau,kelar menyerong sebanyak 4-5 bahagian di atas doh. Sapukan sedikit susu atau telur putih di atasnya. Biarkan doh naik.
5.Panaskan oven dengan suhu yang tinggi, 210 darjah.Letakkan sebuah tray di bahagian bawah,biarkan ia turut dipanaskan dalam oven.
6.Setelah doh naik, masukkan ke dalam oven. ( Jika oven besar boleh bakar 2 serentak, yang ini bakar berasingan sebab oven kecil) .Pada masa yang sama letakkan air panas yang baru mendidih di atas tray yg telah di panaskan tadi. Ia akan menghasilkan stim yg membantu membentuk 'crust' pada roti. Segera tutup pintu oven, dan turunkan suhu oven ke 180 darjah.
7.Selepas 10 minit,keluarkan dulang berisi air tadi. Teruskan membakar roti, sehingga ia berwarna kekuningan mengikut citarasa crust yang dikehendaki. Jika mahu permukaan lebih gelap, biarkan lebih lama.
8.Setelah masak,keluarkan dan tunggu hingga benar-benar sejuk barulah boleh dipotong.

0 comments: