Tuesday, February 3, 2009

BREAD & CHEESE PUDDING



cete-cete lunch ari tu tak habis tanpa dessert... dessert yang yatt buat ni habis sebab maybe tetamu yatt kepedasan so diorang makan dessert ini untuk hilangkan rasa pedas kat lidah diorang kot..kikikiikii.. resepi ini asal dulu dari inahar.. tapi yatt telah menambahkan cheese, yang pasti bread cheese ini lagi sedap sebab rasa lemak berkrim... yang ni tetamu hus suka sgt puji tak habis-habis!.. kikikikikiiii...

BREAD & CHEESE PUDDING

Bahan-bahan:

5 keping roti gardenia
250 ml susu uht@ fresh milk
150 ml whip@fresh cream
3 biji telur
60 gm gula castor
60 gm cheese
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Cara-caranya;

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream, cheese and esen vanilla dan pukul sebati.susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.lapisan roti dan lapisan adunan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 25 minit.(ikut oven masing2)

9 comments:

miriam said...

Your recipes are very nice, unfortunately I do not understand your language. I am Italian, I live in Sicily.
Ciao

princessharyati said...

miriam thks to visit my blog.. don't worry i can give u my recipes on english. i'm malaysian , i live in rauma finland.

inahar ali said...

yatt...cheese tu cheese krim ke @ cheese powder @ cheese dlm bentuk camner yek? nnti akak pn nk try la..

Jiya said...

i also not understand ur language kak.. leh translate gi bahasa bajau?? akekekekekek!

princessharyati said...

k.inahar - yatt guna cream cheese..
jiya- hampas hang ni perli minah tu ler.. nnti aku kasi taw sama dia baru taw.. nnti k.yatt hantar pi bajau..

MamaElla said...

Yatt..mama cilok resepi bread and cheese.. nak cuba ..teruja setelah tgk yatt wat ler...kalau add coklat mini boleh ke tidak..oO tu ler cara pikat anak-anak nak makan pudding berasa keju...hik..hik..hik..

princessharyati said...

mamaella- rasa plain cheese ni pun dah sedap kalu nak add cholate chip di bahagian atas apa salah yer untuk mencantikan lg bread pudding tu ...heee

nor said...

salam yatt...sedap nampak puding tu..tambah ada cheese2 ni kan..ish bila la nak cuba ni..

princessharyati said...

nor- cheese n whipping cream combination yang boleh buatkan deseert bertambah lg sedap