Monday, February 2, 2009

PANDANUS CUPCAKE



resepi dari MyR. yatt buat ni khas untuk tetamu semalam.. konon ye nak tunjuk kehandalan mendeko cupcake pada si jiya tu kan... dengan orang lain takleh sebab korang dah super senior and super teror mendeko. so nak jadikan cete yatt pun contenglah atas cupcake ni dengan mengunakan gelitin green sugar, pastu dengan bangga ye tunjuk kat hus... nak tau hus kata... u lukis atas ni guna ubat gigi ke?...pastu yatt kata taklah...
habis tu u guna sabun basuh pinggan ke?... hampahssz betui hus ku ini ada ke patut nak letak tu semua atas cupcake tu..isskkss...
jadi tulah hasilnye cupcake contengan yatt.. memang teror skit dr jiya.. tu ler.. heheee...tapi sedap tau cupcake ni makan dengan deko tu

PANDANUS CUPCAKE

Bahan-Bahannya :

180 g mentega tanpa garam (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur gred A
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya :

Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
Sudukan ke dalam acuan cupcake kegemaran 3/4 penuh, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..

8 comments:

hana said...

ok la tuh yatt! simple tp menarik! klu jiya buat rasanya dier letak racun ubat nyamuk kot! kakakakakakaa... larik dulu sblm jiya datang! ekekeke

Suzi said...

ubat gigi pun ubat gigilah janji sedap di makan hihihi...
simple dan menarik!

Rafizah Nordin said...

kahkahkah kelako le husband kak yatt tu.ade ke patut.agaknye kepale husband k yatt tu mcm kepale hb sy gak.yg bukan2 je...

princessharyati said...

hana- mana si budak tu tak tau ari ni..entah2 tgh cari idea nak hentam kita balik kuikuiukiuu...
suzi-tu lah hus entah apa2 tah tapi rasa geli hati gak..
rafizah- otak hus yatt ni tak seni langsung.. ada ke patut benda lain dia ingat iskkss..heeee

Jiya said...

Cyetttttttttt!! ada ker patut dibandingkan ngan deco jiya! tak patut tak patutt!! sungguh tak patutt!! patutnya tajuk entry ni PONDANus cupcake! wakakakaka! larikkkkkkk!!! jan kejo! jan kejoo!! babab kanggg!!

princessharyati said...

hampas adik ku jiya ni.. pandanus tu nama saintifik daun pandan ler.. hampas hang nii.. nnti k.yatt tarik ekor kucin jiya

miriam said...

beautiful!

princessharyati said...

thks miriam