Sunday, February 8, 2009

KING OF PUDDING



hus i suka yang ni ... pavlova tu dia tak berapa sebab dia kata macam makan buih... hehehhehhe.. yang ini one of awesome pudding. recipe ni celok dari seorang chef yang memang cukup cukup popular... nak tahu siapa??... cepat kekawan teka.... cepat yatt bagi 2 hari korang teka.. sapa teka dapat rasa king of pudding satu bekas besar..kikiiii...

KING OF PUDDING
Bahan-bahan;

untuk karstard;

3 biji telur kuning
500 ml susu segar
3/4 cawan gula
4-5 keping roti yang di beland halus
1 sudu teh vanilla

topping;

3 biji telur putih
1/2 gula
1 sudu teh vanila
secubit garam

jem strawberry utk lapisan tengah

buah-buahan untk hiasan

Cara-caranya;

pukul telur kuning masukkan gula, vanilla dan roti, kemudian bakar selama 20 minit suhu 160'C. Pukul telur putih sehingga kembang masukan gula, garam dan vanilla , pukul lagi sehingga menjadi cream.(meringue)
keluarkan pudding tadi letak jem strawberry dan letak meringue di atas dia kemudian bakar lagi selama 10 minit sampai atas tu golden2. .. untuk pengetahuan kekawan meringue ini akan menjadi golden di atasnya.

7 comments:

nor said...

salam yatt...aduh..terseksanya tgk puding tu...u ni saja yatt...tayang gambar beso2..saja nak rpovok yea..apa2 pun..mmg nampak sedap sgt..

nor said...

eh..lupa nak teka..chef tu tak lain dan tak bukan ..princessharyati...ataupun..
ajim hahahah

princessharyati said...

bukan nor- ni mmg yatt celok dari seorang chaf... siap ada buku dia n ada kat rancangan TV. kikiii teka2 lagi

Jiya said...

satu BAKAS ka??? akekekekeke! tak acii la dpt makan puding. nak tiket free pegi balik finland-johor. hahahahaha!

zeeta said...

yatt.. mana queen of puddingnya?.. kena berjodoh baru adillll ahaksss... guurau je nooo.. bak sebekasss!!!

ita dubai

inahar ali said...

yatt..haaa..akak tau sape punye resipi..ada hadiah ke kalo betul?..hehee..mestilah jamie oliver punya resipi ..kan..kan..kan!!

海瓜子Andy said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社