Thursday, March 19, 2009

CHOCOLATE PAVLOVA



dessert lagi????.. tengah giler dessert tak sempat nak hias-hias lah ari ini ... yatt buat setengah je daripada adunan resepi di bawah..

resepi yang sedap ini, di ambil dari rumah kak inahar , yatt buat lambak gitu malas nak buat dalam paper cup, nanti time rajin skit buat sekali lagi.
later, yatt akan terjemaahkan dalam bahasa malaysia ye kekawan. layannn..

CHOCOLATE PAVLOVA

Bahan-bahan;
6 biji telur putih
300 gm gula halus
3 sudu besar serbuk coklat
1 sudu kecil balsamic atau cuka
50 gm coklat hitam potong kecil-kecil
Cara-caranya;
Panaskan oven 180'C.
blend telur putih sehingga betul-betul kembang ( 5-6 minit), masukkan gula blend lagi , kemudian masukkan serbuk coklat serta coklat yang di potong kecil-kecil dan cuka. Letakkan di dalam dulang pembakar beralaskan kertas atau paper cup, masukkan ke dalam oven setelah 5-8 minit slowkan oven ke 150'C dan bakar lagi selama 15-20 minit. Keluar dan sejukkan , hiaskan dengan topping double cream or whipping cream, strawberry dan sedikit coklat..

4 comments:

CikMin said...

wah yatt...pavlova..sedapnyer....cikmin wat yg versi diet hari tu...

nor said...

salam yatt...laju tul..la u ni..ish..meh la pindah Dubai balik..rasa mcm nak ketuk2..pintu umah u ni tau..nak calit sikit kuih tu..hihihi

halen said...

rajinnya yatt.. dpt resepi trus buat.
halen dh amik resepi ni tp x terbuat lg haaa semua duk peram jer.
nampak sedap laaaa..

iu @ wid said...

kak yatt.. mintak izin kopi paste resipi yek.. tq.. sedap pavlova ni.. ;)