Saturday, May 26, 2007

SIEW MAI


Masa buat ini buat setengah dari resepi ini, kulit wantan kat dubai takde so try buat sendiri sedap. Than bila dah habis masak apa lagi makanlah.. tak cukup sebab sedap. Orang vietnam and mongolia, memang suka masakan ni.

Siew Mai by nonaharyati

Bahan-bahan ( +-20 biji );

untuk inti;

500g ayam, dicincang
100g isi udang, dicincang
1 sudu besar tepung jagung
2-3 ulas bawang putih, dicincang
1 cm halia, dicincang
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil gula halus
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil garam (atau secukup rasa)

*20 keping kulit wanton
*1-2 biji kuning telur masin, dibahagikan 20

Cara-cara ;

Gaulkan semua bahan-bahan kecuali yang bertanda * sehingga sebati. Perap selama 30 minit. Letak 1 sudu besar ayam yang telah diperap ke atas sekeping kulit wanton. Rapatkan sekelilingnya dan letak sekeping kuning telur masin di atasnya. Ulang sampai habis - 20 biji.
Kukus degan api besar selama 10-15 minit. Sedap dimakan panas-panas.

resepi dr Lydia

0 comments: