Sunday, September 30, 2007

APAM BALIK



i ni asyik kata sedap jek.. ialah kalu resepi 5 star ke beri 5 star.. betul tak... hari ini try buat apam balik.. ada 2 jenis apam balik satu yang tebal dan satu yang nipis (rangup) , i suka yang ranggup tu.. sedap...so terjumpalah resepi apam balik ranggup yang ini.. i ni malas nak cakap apa2.. ***** 5 star for this resepi

APAM BALIK

Bahan-bahan;

170gm tepung serbaguna
100gm tepung beras
30gm tepung jagung
150 gm gula castor
2 tsp baking power
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp kecil garam
2 biji telur grade A
1 tsp esen vanilla
7 ozs water

untuk inti;

Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan di blend kasar
gula
butter
jagung

Cara-cara;

Campurkan semua bahan untuk membuat apam balik, gaul sehingga sebati, biarkan 3-4 jam. Panaskan pan , sapukan hanya sedikit butter dan tuang sedikit (lebih kurang satu senduk) aduanan tadi di atas pan , layang kan , ikut putaran jam secara bulatan. Letakkan di atasnya butter, gula , kacang dan jagung. Tunggu sehingga apam masak dan lipatkan separuh dan angkat. Siap untuk di santap. **Apam ini akan ranggup walaupun sudah sejuk**

1 comments:

Kimizo said...

peh memang lazat
terliur aku rasa
hehe