resepi salinan dari MR-yani.
LAKSAM
Bahan-bahan;
3 cawan tpg beras
1/2 cawan tpg gandum
4 cawan air suam
1/2 cawan tpg gandum
4 cawan air suam
bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
halia
bwg putih
bwg merah/besar
lada hitam/serbuk lada hitam
Santan
Asam keping
garam
Sedikit gula merah/gula
halia
bwg putih
bwg merah/besar
lada hitam/serbuk lada hitam
Santan
Asam keping
garam
Sedikit gula merah/gula
Bahan ulam ;
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
sambal cili;
cili merah
belacan
garam
limau
belacan
garam
limau
Cara-cara ;
Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
1 comments:
togel online
bandar togel terpercaya
agen togel
judi togel
Post a Comment