Sunday, November 18, 2007

PANDAN CARAMEL CREAM CAKE


Buat untuk minum petang...letak caramel cream.. sedaplah...I cuma guna suku dari sukatan adunan di bawah.. dan acuan yang lebar.

KEK PANDAN CARAMEL KRIM

Bahan-bahan;

150 gm tepung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
120ml vegetable oil
60 gm besar gula
8 biji telur
2 sudu kecil perasa pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu esen vanila (kalu suka)
8 biji putih telur
1 sudu kecil cream of tartar
caramel cream

Cara-caranya;

Panaskan oven dahulu pada suhu 160.
Satukan tepung, baking powder dan garam, diayak. Kemudian dalam satu mangkuk, blend telur putih, gula castor dan cream of tartar sehingga kembang menjadi putih, ketepikan. Di dalam mangkuk lain pula, satukan telur, esen vanilla, perasa pandan, pewarna pandan dan vegetable oil, blend sehingga kembang, masukkan tepung yang di ayak tadi sedikit demi sedikit sehingga habis. Akhir sekali, gunakan spatula, masukkan telur putih yang telah di blend tadi, kacau sehingga sebati dan rata. Masukkan ke dalam acuan yang telah di sapukan sedikit butter. Kemudian, bakar selama 30-40 minit sehingga masak , suhu 160. Potong kek yang siap di bakar kemudian sapukan setiap layer dengan caramel cream di atas. Siap.

0 comments: